Altı aylık dönemde 190 bin araç satıldı

Türkiye binek ve hafif ticari araç pazarı bu yılın ilk yarısında, 2008`in aynı dönemine göre yüzde 3,92 büyüyerek 273 bin 357 adet olarak gerçekleşti. Otomotiv Distribütörleri Derneği(ODD) verilerine göre, bu yılın ilk yarısında toplam binek otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 15,36 artarak 189 bin 696 adede ulaştı. Toplam hafif ticari araç satışları ise aynı dönem için geçen yıla oranla yüzde 15,16 azalarak 83 bin 661 adet olarak gerçekleşti. Pazarda, haziran ayı binek oto satışları 41 bin 19 adet, hafif ticari araç satışları 20 bin 48 adet olmak üzere toplamda 61 bin 67 adet oldu. Geçen yılın Haziran ayı binek otomobil satışlarına göre yüzde 42,8 artış, hafif ticari araç satışlarına göre ise yüzde 13,91 artış görüldü. Haziran ayı binek ve hafif ticari araç toplam satışlarında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 31,83 oranında artış oldu.

Otomotiv pazarında Haziran ayında Mayıs 2009`a göre binek otomobil satışlarında yüzde 7 azalış, hafif ticari araç satışlarında ise yüzde 5,5 oranında artış yaşandı. Toplam satışlar ise yüzde 3,4 oranında azaldı. ODD verilerine göre, Türkiye`de geçen ay 2`şer adet Bentley ve Lamborghini, birer adet de Ferrari ve Maserati satıldı.

KAPASİTE KULLANIMI ARTINCA İSTİHDAMDAKİ ERİME YAVAŞLADI

Otomotiv devlerinin faaliyet gösterdiği Bursa Organize Sanayi Bölgesi`nde (OSB), sanayi üretiminde önemli göstergeler olarak kabul edilen elektrik, doğal gaz ve su tüketimi miktarlarının kriz öncesi değerlerine yaklaştığı bildirildi. OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz, Bursa`nın otomotivcilere ev sahipliği yaptığını belirterek, ÖTV ve KDV indirimleriyle başlayan hareketlenmenin, kapasite kullanımlarına yansıdığını söyledi. Yılmaz, 2008`in son çeyreğiyle 2009`un ilk çeyreğinde elektrik, doğal gaz ve su tüketiminin, ciddi oranlarda düşüş gösterdiğini anımsatarak, şunları kaydetti: `Üretime yönelik en önemli kriter, elektrik, doğal gaz ve su tüketim miktarlarıdır. Bunların metrik değerlerinin kriz öncesine yaklaştığını görüyoruz. Tabi buna paralel olarak istihdamdaki erime de yavaşladı.`

Teşvik edilen sektörlerin durumu çok iyi

OSB`lerden iyi haberler geldiğini anlatan OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz, `Bilhassa devletin vergi indirimi yaptığı sektörlerin faaliyet gösterdiği OSB`lerde durum daha iyi` dedi. Yılmaz ayrıca kriz sürecinde firmaların mali yapıları bozulduğu için sorunlar yaşadıklarını, çeklerin geri döndüğünü, ödemelerin yapılamadığını, finans bulmada güçlükler olduğunu anlattı.

Bankalar kredi versin demekle olmaz, finans kanalları açılmalı

Finans sorununun, `Bankalar kredi versin` diyerek çözülemeyeceğini ifade sektör temsilcileri, devletin kredi kanallarını açacak düzenlemeleri yapması ve ortamı hazırlaması gerektiğini söyledi. OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz ise, finans sorununun çözümlenmesi ve bugün itibariyle gözlemlenen hareketlenmenin devamı halinde, bu yıl eksi büyüme beklemediğini vurgu-layarak, `Ben `Sıfır büyümeyi yakalarız` diyorum. 2010`dan itibaren de daha fazla hareketlenme başlar` dedi. Yılmaz, `Sadece yenilerin değil, mevcut sanayi tesislerinin de teşviğe, morale ihtiyacı vardı. Eski yatırımlara teşvik verilmedi. Bunun yeniden göz den geçtirilmesi lazım` diye konuştu.

Fiat`ın altı aylık satışı 41 bini aştı

Fiat`ın 2009 ilk yarı satışları 41 bini aştı. Fiat`tan yapılan açıklamada, birinci ÖTV dönemi ile birlikte Mart, Nisan ve Mayıs`ta üst üste ulusal pazar başarılarına imza atan Fiat`ın, geçen ay gerçekleştirdiği 10 bin 637 adetlik satış adedine ulaştığı belirtiliyor. Açıklamada, ikinci ÖTV dönemine geçiş yapılan Haziran`da önceki aylarda olduğu gibi `Türkiye`nin en çok satan hafif ticari araç markası` unvanını koruyan Fiat`ın, geçen ayın en çok tercih edilen 3. otomobil markası olmayı da başardığı kaydedildi. Hafif ticari araç pazarında ilk 6 ay sonunda 25 bin 204 adet, binek otomobil pazarında ise 16 bin 285 adet satış ile Ocak-Haziran 2009 döneminde 41 bin 489 adetlik toplam satışa ulaşan Fiat`ın, özellikle Fiorino, Doblo, Linea ve Albea gibi yerli modellerinin katkılarıyla zirvedeki yerini koruduğu ifade edildi.