Fiat, Linea’yı Çin’e götürüyor, Tofaş’a da büyük kapı açılıyor

YILLIK 2 milyon adetlik üretim kapasitesini 5.5 milyona çıkarıp dünyanın en büyük otomotiv şirketi olmak isteyen İtalyan Fiat, gözünü Amerika’dan sonra şimdi de Çin’e dikti. Kriz ortamında fırsatları iyi değerlendirip Chrysler’in kontrolünü hiç para vermeden ele geçirerek Amerika pazarına adım atan Fiat, bu kez dünyanın en hızlı büyüyen pazarı Çin’e Tofaş desteğiyle çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Daha önce Çin’e girmeyi birkaç kez deneyen ancak yanlış ortaklıklarla başarıyı yakalayamayan Fiat, bu kez işi sıkı tutuyor. Japon Toyota ve Honda’nın Çin’deki ortağı Guangzhou Otomobil Grubu’yla (GAC) anlaşma imzalayan Fiat, Çin’de kuracağı fabrikada 2011 yılından itibaren ilk olarak Tofaş imzalı Linea modelini üretecek.

559 milyon dolar yatırım

Fiat ve GAC arasındaki ortaklık geçen hafta Roma’da İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Çin Cumhurbaşkanı Hu Jinao’nun da katıldığı bir törenle imzalandı. Anlaşmaya göre otomotivde hızlı büyüyen Çin’de kurulacak fabrikaya iki grup yüzde 50-50 ortak olacak. Fiat, Çin’in Hunan bölgesinde kurulucak ve 2011 yılının ikinci yarısında üretime başlayacak fabrika için 559 milyon dolar yatırım yapacak. Fabrika ilk etapta yıllık 140 bin otomobil ve 220 bin motor üretecek. Kapasite daha sonra 250 bin otomobil ve 300 bin motora yükselecek. Fiat, Çin’de iç pazar için ilk olarak Bursa’da üretilen Linea modelini üretecek.

Çinlilere öğreteceğiz

Tofaş CEO’su Ali Pandır, Çinlilere Linea üretmeyi öğreteceklerini belirterek, “Biz daha önce Fiat’ın Hindistan ve Rusya’daki fabrikaları içinde önemli teknik ve Ar-Ge desteğini verdik. Çin’deki yeni fabrika için de benzer desteği vereceğiz” dedi. Pandır, Tofaş olarak Fiat’ın yurtdışı faaliyetlerine verdikleri destekleri şöyle sıraladı: “Fiat’ın Rus Severstal Auto’yla ortak olarak kurduğu, Albea ile Palio’nun üretildiği Rusya’daki Neaberejniye Chelni fabrikasının montaj hattını Tofaş kurdu. Tofaş mühendisleri, geçen yıl üretime başlayan fabrikada Ruslara üretimin bir anlamda inceliklerini öğretti. Daha sonra Fiat’ın Hindistan fabrikasında Linea’nın üretimi için de teknik destek ve Ar-Ge yardımında bulunduk. Tofaş olarak geçtiğimiz yıl Hindistan’daki Fiat fabrikasına aralarında mavi yakalı işçiler de olmak üzere 40’ın üzerinde mühendis ve yönetici gönderdik. Bu yıl da teknik destek için 40 kişi gönderdik.”

500 milyon Euro’ya 280 bin adet üretilecek
170 milyon Euro yatırımla 2007 yılından itibaren ilk olarak Tofaş tarafından Bursa’da üretilmeye başlanan Linea’nın kademeli olarak Hindistan, Brezilya, Çin ve Rusya’da da üretilmesi planlanmıştı. Geçtiğimiz yıl Hindistan ve Brezilya’da Linea üretimi başlarken, yapılan son anlaşmayla Çin’de de üretim devreye giriyor. Linea’nın bir tek Rusya üretimi konusunda net bir tarih verilmiyor. Bursa’da yılda 60 bin adet Linea üretilirken, Fiat tüm dünyada yılda 280 bin adetlik üretim planlıyor. Sadece Linea üretimi için Fiat’ın yapacağı toplam yatırım miktarı ise 500 milyon Euro’yu bulacak.

HÜRRİYET