Otomotivde hedef 2023

Özellikle küresel ısınma ve artan petrol fiyatlarıyla gündemde daha fazla yer almaya başlayan çevreci araçlar, kuşkusuz yüksek teknoloji ürünleri kullanılarak üretiliyor. Gelecekte bu tip çevreci araçların, giderek daha önem kazanacağını düşünen pek çok hükümet ve firma, şimdiden bu konuda atılımlar yapmaya başladı bile.


İşte, bu gelişmelere uzak kalmak istemeyen Türk otomotiv sanayinin temsilcileri de, benzer bir adım atarak Otomotiv Teknoloji Platformu’nu (OTEP) kurdu. Türk otomotivinin geleceğinde de, yüksek teknolojili ve çevre dostu otomobil üretiminin önemli bir rol oynayacağı düşüncesinden hareketle oluşturulan OTEP, sektörün kendisini kanıtlamış güçlü yönlerinin yanı sıra geliştirilmesi gereken taraflarını da belirleyip, alt yapı ve ana teknoloji alanlarında neler yapılması gerektiğine ilişkin bir “ortak akıl çalışması” yürütecek.




Yol haritası çıkarılacak


Kurucuları arasında Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), ana sanayi temsilcileri, mühendislik şirketleri, dernek ve üniversitelerin de bulunduğu Otomotiv Teknoloji Platformu’nun gerçekleştirdiği ilk toplantı sonunda bir rapor yayınlanmış.


Bu raporda, Murat Günak’ın elektrikli Mindset’i ile gündeme oturan “yüksek katma değerli özgün araçlar”a yönelim ve çevre dostu otomobillerin üretimi üzerinde durulmuş. Raporda, gelecekte yenilikçi, çevreci, verimli ve çağdaş ulaşım sistemlerinin ağırlık kazanacağına değinilerek, küresel boyutta sürdürülebilir ve rekabetçi bir otomotiv sanayi için güncel ihtiyaçlara uygun, aynı zamanda yüksek katma değere sahip teknolojiler geliştirilmesi gerektiği vurgulanmış.


Dolayısıyla OTEP, bu konuda çalışmalar başlatma kararı almış. “2023 Türk Otomotiv Sanayi Teknoloji Vizyonu ve Stratejik Araştırma Programı”na yönelik çalışmalar da yapacak olan OTEP, Türkiye’de otomotiv sanayine yönelik Ar-Ge kapasitesinin önemli ölçüde artırılarak ülkenin bu alanda uzun dönemli ve rekabetçi bir hale gelebilmesi için yol haritası belirleyecek, gerekli koordinasyonu sağlayacak.


MİLLİYET