X5, X3, X6 ve X1... BMW yeni X1 SUV serisinin ayrıntıları açıkladı.

En küçük X modeli 4.45 metre uzunluğa, 2.76 metre dingil açıklığına, 1.545 metre yüksekliğe sahip; 1.615 kg’lik (AB) ağırlığıyla aynı zamanda en hafif model. Araç spor otomobil özelliğini vurgulamak amacıyla alçak bir arka pencereye sahip olacak şekilde tasarlanmış ve agresif bir ufaklığa göre oldukça geniş çamurluklar barındırıyor. Markanın sembolü olan böbrek şeklindeki ızgara tıpkı 7 Serisi’ndeki gibi çarpıcı ve kaslı bir görünüme sahip. Bu serideki araçlarda standart olarak 17 inçlik alaşım jantlar bulunuyor.

Dış hatlar ve keskin çizgiler yanlarda ve arkalara kadar her tarafta gayet belirgin; buna C sütunundaki “Hofmeister kıvrımı” da dahil. Keskin, sivri uçlara sahip L şeklindeki kuyruk lambaları aracın gerçek bir BMW tasarımı olduğunu vurguluyor.

X1 iç kısımda her bir yolcuya yükseltilmiş bir oturma pozisyonu veriyor, sürücü ise geçmişteki BMW’leri rakiplerinden çok farklı bir görünüme kavuşturmuş "pilot odaklı" gösterge panelinden yararlanıyor. Araca USB bağlantı noktası, CD çalar ve altı Pro Logic 7 HiFi hoparlöre sahip yeni iDrive sistemi monte edilmiş. Arka park kamerası ve/veya Park Mesafesi Kontrolü de seçilebilen opsiyonlar arasında.

Başlangıçta altı model piyasaya çıkacak. Bunlardan yalnızca bir tanesi benzinle çalışıyor, o da X1 xDrive28i. Bu versiyonda 3 litrelik düz altı silindirli, 258 bg ve 310 Nm tork üretebilen bir motor var. Serinin diğer modelleri dizel yakıt ile çalışıyor. En alttaki sDrive18d 143 bg ve 320 Nm tork üretiyor. Bir üst model olan sDrive20d 177 bg ve 350 Nm tork üretiyor. Bu arkadan çekiş araçların her ikisinde de 6 vitesli mekanik bir vites kutusu bulunuyor. Daha güçlü dizel model ise xDrive23d. Bu model 204 bg ve 400 Nm tork üreten 2.0 litrelik çift turbolu bir motora sahip.