Üç motoruyla hız rekoru kıracak

2011`de tamamlanacak olan süpersonik otomobil, yerleştirilen üç farklı motorun yardımıyla hız rekoru kırmayı amaçlıyor. Dünya kara hız rekoru saatte 1221 kilometre hıza ulaşan `Thrust SSC` adlı otomobile ait. 1997 yılında kırılan bu rekorun arkasındaki ekibin başında Richard Noble vardı. Noble, ekibini yeni hız rekoru için tekrar topladı.

Bu amaçla bir roket, bir Eurofighter uçağıın jet motoru ve bir V12 benzinli motor tek bir aracı hızlandırmak için birleştirildi. Eğer her şey planlar dahilinde giderse, `Bloodhound SSC` adı verilen otomobil, üç motorunun yardımıyla, 2011 yılında kara hız rekorunun yeni sahibi olacak. Hedeflenense saatte 1600 kilometre hıza ulaşmak.

Üç farklı motor teknolojisinin birleştrildiği hibrit motorda ateşleme için sıvı hidrojen peroksit, yakıt olarak da katı politilen kullanılacak. Politilen, sıradan naylon poşetlerin de hammaddesini oluşturuyor.

Çalışmalarına devam eden ekip, geçen hafta 1/3 ölçekteki prototipin başarıyla denendiğini açıkladı. Deneme California`daki Mojave Çölü`nde yapıldı.

Bir sonraki aşama ise daha zorlu olacak. Daha geniş bir motorun denenceği testlerde, hibrit motordan çıkan alevlerin ve gaz çıkışının kontrollü yapılabilmesi en büyük sorun olacak.