GM Opel`i kime vereceği konusunda kararsız

Ekonomik kriz yüzünden zor durumda olan Opel`in kurtarılması yılan hikayesine döndü. Opel`in bağlı bulunduğu Amerikan General Motors(GM) yönetiminin Detroit`te yaptığı toplantıda, şirketin hangi talibe devredileceği konusunda yine karar verememesi, Almanya`da tepkilere yol açtı.

Federal Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg, hem Alman hükümeti hem de Opel tesislerinin bulunduğu eyaletlerin hükümetlerinin General Motors`a gerekli bütün bilgileri ulaştırdığını hatırlattı. Bakan, Opel`e talip olan şirketlerin tekliflerini de iyileştirerek imzaya hazır hale getirdiklerini vurguladı.

GM`in derdi devlet yardımı

General Motors`un, Alman hükümetinin taliplerden sadece Avusturya-Kanada ortaklığındaki Magna`ya kredi sözü vermesi nedeniyle endişeli olduğu ileri sürülüyor. General Motors yönetimi ise Belçikalı yatırım şirketi RHJ`ye sıcak bakıyor.

Alman Ekonomi Bakanı Guttenberg, son gelişmelere rağmen Opel konusunda bir uzlaşma sağlanabileceği görüşünü savunuyor. Federal hükümet ile General Motors yönetimi arasındaki görüşmelere önümüzdeki hafta devam edilecek.

Eyaletler ve sendikalar tepkili

General Motors yönetiminin Opel konusundaki kararının gecikmesine Hessen Başbakanı Roland Koch ve Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Jürgen Rüttgers`den de tepki geldi.

Opel İşyeri Temsilcilikleri Başkanı Klaus Franz`sa General Motors yönetimine ağır eleştirilerde bulundu. Franz, GM`in Opel kararını bilinçli olarak geciktirdiğini ileri sürerek, en geç önümüzdeki salı gününe kadar bir kararın verilmesini talep etti.

Magna`nın teklifi

Opel`e talip olan ve Alman hükümetinin destek verdiği Avusturya-Kanada ortaklığındaki Magna, Rus Sberbank ile birlikte Opel`in yüzde 55`ini satın almak istiyor. Yüzde 35`lik payın General Motors`da, yüzde 10`un ise çalışanlarda kalmasını teklif ediyor.

Şirket, Opel`e toplam 500 milyon euro yatırım yapmayı planlıyor. Alman hükümetinin Magna`ya vermeyi vaat ettiği kredi ile birlikte bu rakamın 4.5 milyar euroyu bulması bekleniyor.

RHJ`nin teklifi

Medyada yer alan haberlere göre, General Motors`un sıcak baktığı bir diğer talip Belçikalı yatırım şirketi RHJ ise Opel`in yüzde 50`den fazlasını satın almak istiyor.

RHJ, Opel`i satın alması halinde şirkete toplam 275 milyon euro yatırım yapmayı öngörürken, 3 milyar euroya yakın devlet yardımı almayı istiyor.