Oyak Renault 3 milyonuncu otoyu üretti

İSTANBUL(ANKA)- Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, 3 milyonuncu otomobilini üretti. Oyak-Renault`nun ürettiği 3 milyonuncu aracın Çin`e ihraç edilecek kırmızı renkli bir Megane Sedan olduğu bildirildi.

Düzenlenen tören sırasında bir konuşma yapan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu`3 milyonuncu otomobilimizi üretmenin haklı gururunu yaşıyor, alkışlarla rakiplerimizden bir ülkedeki, Çin`deki müşterisine yolluyoruz` dedi. 1971 yılında 368 kişiyle sadece Türk pazarı için bin 514 otomobil üretimi yaptıklarını hatırlatan Tunalıoğlu, `Bugün ise 6 bin 700 kişiden oluşan büyük bir aileyle dünyanın 5 kıtasındaki müşterilerimiz için yüz binlerce otomobil üretiyoruz. Başlangıçta 20 bin olan üretim kapasitemiz bugün 360 binlere yükseldi. 60`lı yıllardan günümüze Türkiye`de üretilen her 10 otomobilden 4`ünde sizlerin el emeği var. 3 milyona ulaşan üretimimizin yüzde 40`ından fazlası 5 kıtada 100 ülkenin yollarında Türk Bayrağını gururla taşıyor` dedi.

-11 YILDA 13 MİLYAR DOLAR İHRACAT-

3 milyonuncu otomobilini üreten Oyak Renault, verilen bilgiye göre 2008 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla 245 bin 429 adet otomobil üretimi ve 212 bin 943 otomobil ihracatı gerçekleştirerek Türk Otomotiv Sanayi binek otomobil üretimi ve ihracatında liderliğini sürdürdü. Oyak Renault`nun ürettiği 3 milyon otomobilin yüzde 43`ü, 5 kıtada Avustralya`dan Yeni Zelanda`ya, Fransa`dan İngiltere`ye, Tayland`dan Mısır`a, Fas`tan Güney Afrika`ya, Kolombiya`dan Martinik`e 100`den fazla ülkede satıldı. 2008 yılı Eylül ayı sonunda elde edilen 2,7 milyar doları aşan ihracat cirosuyla Oyak Renault`nun ihracatının ise geçen 11 yılda 13 milyar doları aştığı kaydedildi.

-DÜNYADA 38 ÜRETİM TESİSİ VAR-

1969`da kurulan ve iki yıl sonrasında faaliyete geçen Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları, Renault firmasının Batı Avrupa dışındaki en büyük iştiraki konumunda bulunuyor. Kaporta-montaj ve mekanik-şasi fabrikaları ile bir uluslararası lojistik merkezinden oluşan Oyak Renault, Renault Grubunun dünya çapında var olan 38 üretim merkezinden biri olma özelliğini taşıyor. 1971 yılında Renault 12 modeli ile üretime başlayan Oyak Renault yıllar içerisinde Renault 9, Renault 11, Renault 21, Renault 19, Megane Sedan, Megane Wagon, Symbol, Clio`dan oluşan 7 farklı model 15 farklı kasa üretti. Oyak Renault`nun, halen Megane Sedan, Yeni Symbol, Clio`nun 3 ve 5 kapılı hatchback ve Grand Tour versiyonlarını üretiyor.

Oyak Renault`nun Mekanik-Şasi Fabrikası ise halen üretilen Megane II Sedan, Clio ve Yeni Symbol modelleri için motor, vites kutusu ve diğer yürüyen aksam parçalarının üretimini gerçekleştiriyor. (ANKA)

(NÇ/NB/BÜN)