Egzoz Sistemleri

20-30 sene evvel, otomobil üreticilerinin, motorun hacim/güç oranıyla ilgili kaygıları yoktu. Daha hızlı bir otomobil üretmenin en kolay yolu büyük hacimli bir motor kullanmaktı. Yakıt fiyatları düşüktü, vergiler azdı ve küçük, güçlü motorlar için araştırma ve geliştirme yapmaya ihtiyaç yoktu. Petrol fiyatlarındaki artış ve yükselen vergilerle birlikte, daha küçük hacimli motora sahip araçlara talep arttı. Düşük hacimli motor talebi, küçük motorlardan yüksek güç talebini de yanında getirdi. Örnek olarak İngiltere’de 1800cc sınırında düşük vergili araçlardan 2000cc gücü beklentisi oluştu.

Geçmişteki büyük hacimli motorlarda kaybedilen enerjinin büyük bir kısmı eksoz sistemindeydi. Ortak çıkışlı, küçük delikli döküm manifoldlar kullanılmaktaydı. Sessiz bir egzoz sistemi yapmanın en kolay yolu susturucular içerisinde düşük çaplı boru sistemi kullanmaktır. Ancak bu sistem sesi azaltmakla beraber çok fazla güç kaybı ve fazla yakıt tüketimini birlikte getirir. Günümüzde üreticilerin bu kayıpları gözardı edecek lüksleri yoktur. Modern egzoz sistemlerinde, direk geçişli eksoz sistemleri tercih edilmekte, sesizliği ise susturucularda kullanılan ve sesi absorbe eden materyaller ve geometrik yapı sağlamaktadır. Manifoldlar ise üretim kolaylığı açısından döküm olarak kalmakta, emme ve eksoz girişleri motorun ayrı taraflarına koyularak, uzun çift borular kullanılarak esneklik sağlanmaktadır. Bu sistemler 4-2-1 sisteminin daha basitleştirilmiş halleridir.

20-30 sene önceki araçlarda egzoz sistemi modifiyesi ile ekstra güç almak çok kolaydı. Döküm manifoldlar yerine borulardan oluşan çıkışlar ve direkt geçişli susturucular kullanmak biraz ses yükselmesi ile birlikte iyi sonuçlar verirdi.

Bugünlerde performans egzoz uygulamaları performans almaktan çok gösteriş halini almıştır. Çift çıkış, geniş çıkışlar, krom çıkışlar, vs. bunların hepsi performanstan çok görünüş ve imaj içindir. Şahsi olarak kendi aracımın normal görünmesini tercih ederim. Bu şekilde ne polislerin nede sigorta şirketlerinin dikkatini çekmez ama ihtiyacım olduğunda pedala bastım mı güzel gider. Standard görünümlü ve inanılmaz şekilde hızlanmaya sahip olmak hoş geliyor bana, belki biraz yaşlanıyorum...

Konuya dönersek, modern motorlarda egzoz sistemi ile büyük güç artışları almak hayalden ibarettir. Alınabilecek güçler, çok az bir yüzde bhp artışıdır. Geçmiş yıllarda sekiz ayrı performans egzoz, Peugeot 205 GTI üzerinde bir arkadaşım için test edildi. Bu sistemlerin en ucuzu orjinal sistemin iki katı pahalı idi. Sonuçta bu eksozlardan en iyi olanı, standart egzoza göre 1 bhp EKSİK güç verdi. Eğer araçta ciddi anlamda motor modifiyesi – büyütülmüş supaplar, işlenmiş bir silindir kapağı ve yüksek dereceli eksantrik mili var ise, standart eksoz sistemi sınırlamaya sebebiyet verebilir ve değiştirerek ekstra güç sağlanabilir.

Dergi testlerine dikkat etmek lazım, kullanılmış orjinal sistemlerden sonra yeni performans sistemler test edilir genellikle. Maliyeti azaltmak için kullanılmış bir aracın standart sistemi ilk test olarak yapılır. Orjinal sistem hali hazırda 3-4 senelik ise doğal olarak paslanma ve karbonlanma sebebi ile susturucuların performansları düşük çıkar. Bu şekilde yeni olarak takılan performans egzoz sisteminden büyük güç artışı alınmış olarak görülür. Komple yeni orjinal bir susturucu sistemi de buna yakın güç artışı verebilir.