Alternatif yakıtlı Bio-Ferrari F430 Spider

İlk alternatif yakıt üniteli Ferrari Detroit 2008 fuarında sergilenmeye başlandı. Ferrari F430 Spider Bio-Fuel ismiyle fuarda sergilenen araç %85 doğal ethanol ve %15 benzin ile çalışıyor.

Detroit 2008 fuarı şüphesiz ki son zamanlarda durgun olan otomotiv sektörüne yeni bir hareket kazandırdı. Fuar yepyeni konseptler ve görmeye alışık olmadığımız modeller ile bizleri şaşırtmaya devam ediyor.

Fuar’ın en şaşırtıcı yeniliklerinden birisi Bio-Yakıt ile çalışan Ferrari. Fuarın ilk günü düzenlenen basın toplantısına öncelikle Ferrari F1 takımının başarısından ve Kimi’nin şampiyonluğundan bahsedilerek başlandı. Bunun ardından Ferrari’nin geçtiğimiz yıl içerisindeki satış rakamlarına değinildi. Yapılan açıklamaya göre Ferrari 2007 yılında yeni bir rekor kırarak satışlarını %8 oranında arttırmış ve Dünya çapında 6400 otomobil satmayı başarmış.

Bu bilgilendirmenin ardından yeni konsept otomobil olan Ferrari F430 Spider Bio-Fuel hakkında bilgiler verildi. Yeni F430, %85 doğal ethanol ve %15 benzin ile çalışıyor. Bu yöntemle aracın yakıt tüketiminden %5 oranında kazanç sağlanmış ancak araç motor gücünün 10 beygirinden feragat etmek zorunda kalmış. Yani Ferrari Bio-Fuel konsepti kullanıcısına 4.3 litre motoru ile 500 HP güç sunarken %5 de yakıt tasarrufu sağlıyor.

%5 lik oran değersiz görülebilir. Açıkçası ilk intibası %5 için mi bu kadar uğraşmışlar oluyor ancak firma 2012 yılında yakıt tüketimini ve egzoz emisyonlarını %40 oranında azaltmayı hedefliyor. Bu hedefe ulaşabilmek için %5’lik bir başlangıç ilk adım için fena sayılmaz.

Aracın tüm Dünya pazarında değil şu anda bio-benzin kullanılan ve ethanol satışının yapılmakta olduğu Orta-batı Amerika, Brezilya ve İsveç gibi ülkelerin pazarlarına sunulması planlanıyor.