FORD Focus 1.6 Sedan Ghia Otomatik özellikleri


Focus 1.6 Sedan Ghia Otomatik, başarılı yol tutuşu ve fren sistemi, geniş iç mekanı ve büyük bagajıyla övgüyü hakediyor. Otomatik şanzıman performanstan çalsa da manuel vitesli otomobillerden bile daha düşük yakıt tüketimi bu olumsuzluğu unutturuyor.
Türkiye'deki Focus versiyonları gittikçe zenginleşiyor. Ekim ayında satışa sunulan 2.0 litre 130 HP'lik sedan ve üç kapılı hatchback versiyonlarına kasım ayında 1.6 litre 101 HP'lik Focus'ların otomatik şanzımanlı versiyonları eklendi. 1.6 litre motorlu hatchback, sedan ve station wagon Focus'ların hem Ambiente hem de Ghia versiyonlarında otomatik şanzıman isteğe bağlı olarak alınabiliyor.

Karoser, iç mekan
Hatchback versiyona göre daha klayasak kelimeyasak kelimeyasak kelime bir arka tasarıma sahip olan Focus Sedan'ın iç mekanında cesur kokpit tasarımı dikkati çekiyor. Çapraz bir çizgiyle ikiye bölünen kokpitte üçgen form sıkça kullanılmış. Manuel vitesli versiyona göre kokpitteki tek fark otomatik şanzıman kolu. Geniş ve ferah bir iç mekan sunan Focus Sedan'ın yüksek arka kısmı görüşü biraz kısıtlıyor. Focus Sedan, 490 litreyle sınıfının en büyük bagaj hacimlerinden birini sunuyor.
Motor, performans
Focus'un 1.6 litre hacmindeki üstten çift eksantrikli, 16 supaplı, sıralı çok noktadan enjeksiyonlu ZETEC SE motoru 6000 d/d'de 101 HP güç üretiyor. Maksimum torku 4000 d/d'de 145 Nm olan motor maksimum torkunun yüzde 85'ini (123 Nm) 1400 d/d'den itibaren 5800 d/d'ye kadar sürekli üretebiliyor. Focus'un dört ileri vitesli ve overdrive fonksiyonlu otomatik şanzımanı teknolojik açıdan pek bir yenilik içermiyor. Kış ya da sportif modu bulunmayan şanzımanın en belirgin özelliği vitesleri oldukça sarsıntısız değiştirmesi. Vites değişimlerinin biraz ağır kalması sadece şanzımanın yapısından değil, motorun gaz pedalından gelen emirlere biraz gecikmeli tepki vermesinden de kaynaklanıyor. İlk iki viteste atak bir sürüşe sahip olan Focus, son iki viteste çok ağırlaşıyor. Motor 4000 d/d'den sonra daha canlı devirlenmesi gerekirken devirlenmede kısa bir süre için de olsa duraklama yaşanıyor. Fabrika verilerine göre 0'dan 100 km/s hıza 12.3 sn'de ulaşması gereken Focus Sedan Otomatik, testimizde 14.2 sn'lik bir değer kaydetti. Arada bu kadar fazla fark olması test otomobiline özgü bir problem kuşkusunu doğuruyor. Manuel şanzımanlı Focus Sedan'ın fabrika verilerine göre aynı hıza ulaşma süresi 10.9 sn; yani otomatik şanzımanlı versiyondan 1.4 sn daha iyi. Ara hızlanmalarda, Focus Sedan Otomatik yeterli denilebilecek değerler kaydetti. 60-100 km/s hızlanmasını vites D konumundayken 8.5 sn'de tamamlayan test otomobilimiz 90 km/s'den 120 km/s hıza 9.1 sn'de ulaştı. Performans konusunda bizi hayal kırıklığına uğratan test otomobilimiz test koşullarında 100 km mesafedeki 8.8 litrelik ortalama yakıt tüketimiyle bizi şaşırttı. Bazı manuel vitesli rakiplerinden bile daha düşük yakıt tüketen Focus 1.6 Sedan Otomatik'in menzili 625 km'ye ulaşıyor.
Kullanım, konfor
Güvenlik ve konfor olarak çok iyi dengelenmiş süspansiyon sistemi ve 195/55 R 15 ebatındaki lastiklerin de katkısıyla Focus yol tutuş konusunda çok başarılı bir performans gösteriyor. Focus'un yol yüzeyini sürücüye filtre ederek hissetiren ve istenilen tepkileri hassas bir şekilde veren direksiyon sistemi de övgüyü hakediyor. Otomatik şanzımanın hangi konumda olduğunu anlamak için vites koluna bakmak gerekiyor. Bu da sürücünün gözlerini yoldan ayırmasına sebep olabiliyor. Overdrive fonksiyonu vites kolunun sol tarafındaki bir düğmeyle istenildiğinde devre dışı bırakılabiliyor. Otomatik şanzımanın overdrive fonksiyonu sayesinde motor sabit hızlarda manuel vitesli versiyona göre daha düşük devirlerde kalıyor. Bunun etkisiyle Focus Otomatik manuel versiyona göre daha sessiz bir sürüş sağlıyor. Vites D konumundayken 130 km/s sabit hızda elde edilen 68 dB(A)'lık değer manuel versiyonda 5'inci viteste aynı hızda elde edilen değer 1 dB(A) daha düşük. Focus 1.6 Sedan Otomatik'in önde hava kanallı disk arkada kampanadan oluşan ABS ve EBD (Elektronik Fren Basıncı Dağıtıcısı) destekli fren sistemi çok iyi dozlanıyor. Focus, 100 km/s hızda giderken yapılan panik frenlerde 39 metrede savrulmadan durdu.